rendier kerstIn aanloop naar Kerstmis 2018 speel ik een aantal voorstellingen. Op zondag 23 december (4e Advent)  om 15.00 uur speel ik bij de Brinkhorst het schimmenspel ‘Het Kerstverhaal’.  Hierin zie je hoe Maria te horen krijgt van engel Gabriël dat ze een heel bijzonder kind gaat krijgen. Dat Jozef daarom bijna niet meer met haar trouwen wil maar het uiteindelijk toch doet. Hoe Jozef en Maria naar Bethlehem moeten voor de volkstelling van keizer Augustus.  Dat hun kind Jezus wordt geboren in een stal. Dat er dan een ster aan de hemel verschijnt die gezien wordt door drie koningen en dat ze op pad gaan om de nieuwe koning te zoeken en te eren.

Je ziet ook dat herders in de velden rondom Bethlehem hun schapen hoeden en dat ze bezoek krijgen van engelen en ook de heldere ster aan de hemel zien staan.  Tot slot komen  de herders en de koningen aan bij de stal. De voorstelling volgt het verhaal uit de twee evangeliën die er over geschreven zijn in de Bijbel. De voorstelling heeft wel een eigentijdse tintje. Ook worden er een aantal kerstliedjes in gezongen. Waar Stille Nacht het laatste liedje van is.

Op 24 december speel ik traditiegetrouw weer bij de Griftsteede in het Griftpark. Om 17.15 en 18.15 uur speel ik daar Sofie en Najib vieren kerstfeest. Sofie en Najib willen kerstfeest vieren maar dat wordt verstoord door een lieve draak die haar vleugels kwijt is.

Voorafgaand en na afloop van de voorstelling kun je de levende kerststal bezoeken en worden er liederen gezongen en kan je genieten van glühwein, chocomel en iets lekkers. Altijd een gezellig en druk bezocht evenement.

Er is nog een voorstelling bijgekomen. op 24 december speel ik eerst De regenboogdraak bij speeltuin de Watertoren ook in Utrecht. De voorstelling begint om 14.00 uur.

 

Noorderkroon is zoekOp 24 november speel ik in het kader van de familiedag van de tentoonstelling ‘Beauty of the Battle’ de voorstelling ‘De Noorderkroon is zoek’.  ‘Beauty of the Battle’  is nu te bekijken in CODA in Apeldoorn. Mijn voorstelling is om 13.00 uur en 14.00 uur te zien.  Naast mijn voorstellingen kun je ook nog allerlei workshops volgen en is er nog veel meer te doen.  Het kost 3,50 Euro om aan de dag mee te doen  en je moet toegang betalen tot het museum. Heb je MJK of ben je jonger dan 15 dan mag je gratis naar binnen.

Omdat Sinterklaas in het land is, is op verzoek van CODA de voorstelling een klein beetje aangepast aan de situatie. Voor het eerst zal Sinterklaas zijn gezicht in deze voorstelling laten zien. Ook zullen er een aantal sinterklaasliedjes worden gezongen.

Kom kijken als je wil weten welke en wat voor een cadeautje Tim van de Sint krijgt.

schoencadeauZoek je een leuk cadeautje voor in de schoen? Geef dan de voorstelling ‘De frats van Hatstefrats’ cadeau.  Maak een mooie tegoedbon en reserveer via deze link voor jezelf en je kind(eren) het aantal plaatsen. 

Dan kom je gezellig op zondag 25 november naar de voorstelling kijken. Hij begint om 15.00 uur en is bij Natuurboerderij de Brinkhorst.

De frats van Hatsefrats gaat over heks Hatsefrats die het sinterklaasfeest van de kabouters in de war wil sturen omdat ze nog nooit een cadeautje van Sinterklaas heeft gehad. Ze tovert Piet zelfs om in een bloem.  Of het weer goed komt voordat de Sint verschijnt?

De prijs van de kaartjes is 5 Euro per persoon en de voorstelling is geschikt voor iedereen vanaf 3 jaar.

Sinterklas op paardNog een paar nachtjes slapen en dan is Sinterklaas als het goed is weer in Nederland. Je kunt gezellig met je (klein) kinderen naar een van de Sinterklaasvoorstellingen komen kijken, die ik in de periode dat Sint in ons land is speel.

De zak van Sinterklaas

Op de dag nadat hij is aangekomen. Op 18 november speel ik om 11.00 uur de voorstelling ‘De zak van Sinterklaas’ bij Theater de Tuin in Leusden.

Het gaat over heks Hatstefrats die op een slimme manier aan de zak met schoencadeautjes weet te komen. Piet heeft die zak vergeten mee te nemen toen hij zich uit de voeten maakte voor de tovenaar die te vroeg opstond. Heks Hatsefrats is blij met de zak. Ze hoeft nu nooit meer bij de schoorsteen van die stomme Sinterklaasliedjes te zingen.  Dan bedenkt ze een plan om van Sint en Piet af te komen. Ze wil immers niet mee naar Spanje. Ze haat hitte. Het lukt Hatsefrats om met een list Piet weg te toveren. De aardman heeft het gezien en vertelt het aan Sint. De tovenaar zorgt er dan voor dat Sint niet betovert kan worden. Als Hatsefrats Sinterklaas probeert weg te toveren, lukt het haar niet.

Hatsefrats is bang dat ze nu toch mee naar Spanje moet. Sint kijkt in zijn boek. Hij ontdekt dat de heks dit jaar nog helemaal niets lelijks heeft gedaan. Als ze een sinterklaasliedje foutloos weet te zingen hoeft ze niet mee. (Wat moet een Sint met een heks in Spanje?) Na een valse start lukt het om Sinterklaas is jarig zonder fouten te zingen. Ondertussen heeft de tovenaar Piet terug getoverd en kunnen Sint en Piet samen naar de Aardman die een bijzonder cadeautje voor de Sint schijnt te hebben en loopt alles goed af.

Kaartjes kopen? Dat kan hier

De frats van Hatsefrats

Een weekje later op 25 november speel ik om 15.00 uur ‘De frats van Hatsefrats’ bij Natuurboerderij de Brinkhorst in Vathorst.

In de Frats van Hatsefrats probeert heks Hatsefrats het Sinterklaasfeest van de kabouters te laten mislukken. Uit boosheid tovert ze Piet om in een bloem en kabouter Zilverkwastje, die het gezien heeft en het aan Sint wil vertellen, om in een varkentje.  Gelukkig maakt de grote toverkabouter weer alles ongedaan en leert Hatsefrats een lesje. Ze moet zich diep schamen. Hatsefrats zakt in de grond. Sinterklaas ontdekt dat de heks in de grond zit en vraagt hoe ze daar in terecht is gekomen. Hatsefrats heeft spijt van haar daden en Sinterklaas kijkt in zijn boek. Heks Hatsefrats heeft ook de trol van zijn kiespijn verlost. Ze mag de grond uit komen en moet een sinterklaasliedje zingen. Zo loopt het toch goed af en kan het kabouterfeest met Sint en Piet doorgaan.

Kaartjes reserveren? Dat kan hier

De voorstellingen bij de Tuin en Brinkhorst zijn geschikt voor iedereen vanaf 3 jaar.

ogen Ton HasebosZo krijg je nog eens wat. De weduwe van Ton Hasebos die bij mijn schoonouders in de straat woont ging verhuizen. Daardoor moesten er natuurlijk een boel spullen weg. Onder andere dit doosje met ogen in allerlei soorten en maten. Die ogen had haar man ooit eens willen gebruiken.

Nou, daar kan ik wel wat mee. Misschien niet direct maar het komt vast een keer van pas.

Wie was Ton Hasebos?

Ton Hasebos was niet zo zeer een poppenspeler. Hij was betrokken bij televisieseries als Beertje Colargol, Rosco en Sesamstraat.  Hij was ook een liedjesschrijver. Hij heeft onder andere liedjes geschreven voor Jan de Noord. Een poppenspeler die net als Camilla Koevoets en Henk Boerwinkel tot de Kookurgroep behoorde in de jaren 70. Ik heb Jan de Noord ooit een keer zien spelen op de lagere school. Volgens de verhalen die ik over hem gehoord heb was het een zeer bevlogen poppenspeler.

Wil je meer weten over Ton Hasebos klik hier voor de Wikipediapagina

Voor Jan de Noord kan je hier klikken voor de Theaterencyclopedie

Op zondag 6 januari 2019 zou ik om 11.00 uur de eerste voorstelling van het nieuwe jaar spelen bij Theater de Tuin in Leusden.

Deze voorstelling is verplaatst naar zondag 27 januari 2019 ook weer om 11.00 uur.

De reden voor de verplaatsing is dat er bij Theater de Tuin geen rekening is gehouden met de opbouwtijd van de voorstelling die na mijn optreden volgt op diezelfde dag. Die opbouwtijd bedraagt 5 uur en de aanvang van die voorstelling is 15.30 uur.  Hierdoor moet de opbouw beginnen een half uur voordat de Reus zonder neus zou beginnen. Dus mijn voorstelling zit hun opbouwtijd in de weg.

Daarom is in overleg met mij besloten de voorstelling te verplaatsen naar zondag 27 januari 2019 om 11.00 uur. In de speellijst op deze website is de datum inmiddels aangepast.

Kom je ook kijken?

Ons Element is een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Het is dagbesteding. Vanuit de organisatie was het idee ontstaan om eens een poppentheater te laten optreden. Dus ging ik met de mobiele poppenkast naar Almelo.  Ik ging ‘De sterkste? Dat ben ik!’ spelen.

Het publiek bestond uit volwassenen met een verstandelijke beperking. Ze reageren als kinderen in de leeftijd van 1,5 tot 4 jaar. Het verschil met kinderen is dat ze wel de levenservaring hebben van hun fysieke leeftijd.

Ik zou spelen in de grote hal.  De tafels werden aan de kant geschoven en de stoelen voor het publiek klaargezet. Sommige gingen al lekker zitten en keken naar mijn voorbereiding. Toen het tijd was om te beginnen kwam iedereen zitten. Er was er een met een rollator bij.

Levenservaring

Ze hebben met volle teugen genoten van de grote boze wolf die wil weten of hij de sterkste is van de hele wereld.  Peuters en kleuters gaan er tijdens het verloop van de voorstelling tegen in en vinden hem niet meer de sterkste. Dat bleef nu achterwege.  De respons van dit publiek is anders. Ze lachen om andere dingen en toch ook veel om dezelfde grapjes die in de voorstelling zitten.

Boeiend genoeg?

De begeleiding had mij gewaarschuwd dat het publiek ook wel eens zomaar op kan staan en weg kan lopen als het ze niet zint of teveel wordt of niets meer aan vinden. Of dat ze als ze zijn weggelopen toch na een poosje weer terugkeren en verder kijken. Ik wist mijn publiek dusdanig te boeien dat iedereen tijdens de voorstelling is blijven zitten. Zo leuk vonden ze het. Na afloop kwamen er een groot aantal een hand geven.  Een vroeg zelfs of ik morgen weer wilde komen. Een man met het Down syndroom was zeer belangstellend naar mijn geluidsapparatuur. Hij houdt van knopjes en zo. Mijn microfoon (hoofdbeugel) vond hij merkwaardig. Bij het woord microfoon denkt hij aan een handmicrofoon die je vast moet houden en voor je mond.

Na de voorstelling ging er een groot aantal even buiten in het zonnetje zitten. Daar was het warm genoeg voor. Zelfs zonder jas. En dat voor 6 november. Zeer uitzonderlijk. Bij Ons Element mag ik vast nog wel een keer terugkomen.