Voorstelling speciaal voor 30e editie Dorpsfeest Hoogland
In april van dit jaar kreeg ik van vrijwilligers van de organisatie van Dorpsfeest Hoogland het verzoek of ik tijdens de komende editie in september, de 30e editie, een aantal voorstellingen zou willen spelen. Een voorstelling met een hoofdrol voor Hoogie, de mascotte van het feest. Ze wilden er een handpop van laten maken. Ik gaf Jochen Jalink en poppenmaker Max Verstappen door als mogelijke poppenmakers. Zij hebben voor veel televisieprogramma’s en films poppen gemaakt.
Een pop op maat laten maken
Kennelijk geschrokken van de kosten die het maken van zo’n specifieke pop met zich mee zou brengen zagen ze van laten maken van Hoogie als handpop af. Iemand zou een Kumquats klapbekpop wel wat kunnen aanpassen. Maar zo’n pop is niet in verhouding met de andere poppen die ik van plan was te gaan gebruiken. Bijna ging de opdracht daardoor niet door. Tot ik aanbood om Hoogie zelf te maken. Er zitten voor hen geen kosten aan op voorwaarde dat Hoogie wel in mijn bezit blijft. Hiermee gingen ze akkoord. Ze leverden foto’s van Hoogie aan zodat ik hem zo goed mogelijk op de levensgrootte mascotte kon laten lijken.
De geboorte van poppenkastpop Hoogie
Na de foto’s grondig bestudeerd te hebben, ben ik hem gaan maken. In eerste instantie wilde ik een piepschuimbal met huidskleur tricot overtrekken. Omdat dat het meer overeenkomt met de grote mascotte. Echter dat is zeer kwetsbaar en niet handig. Zo koos ik er voor om hem toch een hoofd van papieren plakband te geven. Gelukkig bestaan er ovale wiebelogen. Ook al kijken de ogen van de mascotte steeds dezelfde kant op. Bij de handpop kunnen de ogen wat meer bewegen. Zijn handen zijn wel van tricotstof gemaakt. Die had ik nog liggen omdat ik ze ooit eens voor een andere pop gemaakt had maar nooit gebruikt. De poppenkast Hoogie heeft hierdoor wel een vinger meer dan zijn grote broer.
Zijn haren heb ik gemaakt van rood en wit vilt. Hij heeft in totaal 9 haardelen. Drie wit, drie rood en 3 rood-wit. Door goed naar de vorm te kijken op de foto heb ik zijn haren na kunnen maken. Voor zijn kleren heb ik gekozen voor een rode jurk met daarover heen een wit shirt. Om zijn polsen heeft hij een rode en zwarte polsband. Die heb ik net als zijn haren gemaakt van vilt.
Hoogie is een handpop met benen. Hierdoor heeft hij ook voeten nodig. De schoenen van de mascotte zijn ook op de foto gezet. Om zijn voeten gewicht te geven heb ik daar boetseermateriaal voor gebruikt dat ik nog had omdat ik hier de Jan Klaassen van wilde maken. Echter dit materiaal dat aan de lucht droogt was heel zwaar als het droog was en niet geschikt. Wel geschikt om voeten, lees schoenen van te maken. Ook die zijn weer met papieren plakband beplakt en uiteindelijk geschilderd in de kleuren van de schoenen van de mascotte. Zelfs de witte veters heb ik gemaakt. Een smal strookje wit papieren plakband.
De broek van Hoogie
De stof voor het maken van de broek van Hoogie had ook wat meer voeten in de aarde dan gedacht. In de broek van de mascotte zijn de huisstijlkleuren van het Dorpsfeest verwerkt. Rood, roze, wit en zwart. Zijn broek is een ruitjesbroek met een patroon met die kleuren. Het hele internet afgezocht naar textiel met hetzelfde patroon. Nergens te vinden. Daarom heb ik uiteindelijk gekozen voor een broek gemaakt van rood boerenbonte stof. Die lijkt er het meest op. Alleen zwart ontbreekt. Met textielverf of stift de nodige vierkantjes zwart kleuren ging niet omdat het patroon dan nog steeds niet precies overeenkomt met de broek van de mascotte. De handpopbroek verschilt daarom met die van de mascotte.
Op zijn shirt is het logo van de dorpsfeest te zien bij de mascotte. Die is met geen mogelijkheid, fatsoenlijk zonder al te veel kosten, op het shirt van de pop te krijgen. Maar zonder is hij zo kaal. Toen kwam ik op het idee om het logo van het feest wat abstracter te maken en zo kwam een deel van het logo op het shirt van Hoogie terecht.
De voorstelling
Goed Hoogie is af en goedgekeurd. Nu het verhaal nog. Ik had gedacht om mijn verhaaltje van Jan Klaassen en de Krokodil te gebruiken. Ik vervang Jan door Hoogie en klaar is Kees. Gaan de weg is er toch een eigen verhaaltje ontstaan. Uitgangspunt is wel Jan en de krokodil maar, er is toch een nieuwe versie ontstaan. Het Dorpsfeest Hoogland kan niet doorgaan omdat er een krokodil ontsnapt is uit de dierentuin. Hoogie wordt de held van het feest omdat hij de krokodil weet te vangen. Nu kan het toch doorgaan.