Is Sinterklaas minder populair geworden?

veranderingen in het vieren van Sinterklaas met bedrijf of instelling

De afgelopen jaren heeft er zich een verandering voorgedaan bij de aard van de optredens tijdens de sinterklaasperiode. Tot voor een aantal jaren terug was het zo dat als je als bedrijf of instelling niet al je optreden had geboekt voor Sinterklaas voor de zomervakantie, dat je dan al snel te horen kreeg dat het was uitverkocht. Vooral de laatste zaterdag voordat het 5 december is was populair. In de meeste gevallen was het laatste weekend van november. Nu is dat niet meer zo. Ook na de zomervakantie is er nog voldoende tijd om een optreden van mijn poppentheater te regelen.  Het aantal optredens bij bedrijven en instellingen valt nu op één hand te tellen. Voorheen had ik soms wel 6 voorstellingen in een weekend. Die tijd lijkt echter voorbij.

Wat is er veranderd?

Door de Coronaperiode zijn bedrijven en instellingen misschien wat huiveriger geworden om het sinterklaasfeest met een grote groep mensen te vieren. Maar de grootste verandering die heeft plaatsgevonden is hoe men tegen Zwarte Piet aan is gaan kijken door de zwartepietendiscussie. Ik denk dat veel bedrijven en instellingen niet hun vingers willen branden aan Piet en zo de tweestrijd tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet uit de weg gaan en het daarom maar niet meer vieren. Een bedrijfsfeest met Kerst is in opmars.

De rol van Piet

De rol van Zwarte Piet is zeer sterk veranderd in de zestiger jaren van de vorige eeuw. Voor die tijd was Zwarte Piet echt een boeman waar je als kind bang voor moest zijn. Je kon je maar beter netjes gedragen als Sint in het land was anders kreeg je een roe in je schoen waar je ouders je dan mee konden straffen. Mijn moeder heeft dat nog meegemaakt. Ik gelukkig niet. (of was ik altijd braaf?)

Met de komst van de televisie is dat denk ik veranderd en werd Piet steeds meer gelijkwaardiger aan de Sint. Piet was boeman af maar, nog steeds de knecht van Sinterklaas. Mede, denk ik,  door het Sinterklaasjournaal wat in het leven is geroepen heeft het gelijkwaardiger worden van Piet versneld bevorderd.  In mijn ogen zijn Sint en Piet een hecht team en is volkomen gelijkwaardig aan elkaar. Zonder Sint geen Piet en zonder Piet geen Sint. Maar nu is het zelfs zo dat Piet heel langzaam maar zeker van kleur aan het verschieten is. De vraag is of dat wel de bedoeling is. Want een feest waar blank en zwart langzaam hand in hand samen zouden kunnen gaan, de kleur er niet toe doet, is door de heel discussie onmogelijk geworden.  Grappig is wel dat kinderen Piet ook al is het een roetveegpiet nog steeds Zwarte Piet blijven noemen.

Aanpassen

Ook ik heb mijn Piet op verzoek van een klant aangepast. De klant heeft er zelfs voor betaald anders was mijn Piet denk ik nog niet veranderd. In mijn voorstellingen zijn Sint en Piet gelijkwaardig aan elkaar. Ze zijn allebei even belangrijk.  Samen vormen ze een hecht team. Ieder met zijn eigen unieke kwaliteiten.

Nieuwe bronnen

Ook als speel ik veel minder voor bedrijven en instellingen er is een nieuwe markt ontstaan. In zekere zin vallen ze onder de instellingen en het zijn de kinderdagverblijven en peuterspeelzalen. Bij scholen blijft het ook onverminderd populair. Er is niets zo leuk dan op 5 december een voorstelling spelen op een school. In het verleden heb ik ook een keer gespeeld voor een bedrijf op 6 december. De verjaardag van Sinterklaas. Maar dat beviel mij zelf zo slecht dat het bij die ene keer gebleven is. Sinterklaas is echt op 6 december weer terug naar Spanje.

Overigens Sinterklaas komt dit jaar aan op zaterdag 16 november en dan legt hij aan in Vianen. Een week later (23 november) speel ik in de OLV Toren van Amersfoort een sinterklaasvoorstelling. Kijk in de speellijst/agenda voor de tijden.