De speellijst is van uiterlijk veranderd

Min of meer vanaf de start van de nieuwe lay-out van de website was ik niet zo heel erg blij met de vormgeving van de de speellijst. De speelagenda.  De pagina waarop je kunt zien waar en wanneer ik een voorstelling speel. Heel handig als je naar een openbare voorstelling wilt of wilt weten of een bepaalde datum nog vrij is.

Oude vormgeving

De oude vormgeving was dat alle voorstellingen in rijen van 4 stuks naast elkaar stonden. Het leuke was wel dat het een bonte pagina was van foto’s van de poppen die in de desbetreffende voorstelling spelen. Alleen snel een eenvoudig zien waar en wanneer ik een voorstelling speel was er niet echt bij. Bovendien stonden ze horizontaal naast elkaar en met het woord lijst suggereer je toch echt dat de voorstellingen onder elkaar zouden staan. Net als een boodschappenlijstje. Ook hier staan de items in de meeste gevallen onder elkaar.

Nog een nadeel van de items naast elkaar in plaats van onder elkaar was het feit dat bij iedere aanpassing als een voorstelling geweest was ik handmatig de eerste voorstelling van de tweede rij op de laatste plaats moest zetten van de eerste rij. In het bewerkscherm gebeurde het wel automatisch maar werd zo niet getoond aan de buitenwereld. Wat veel extra handelingen met zich meebracht.

Experimenteren

Binnen het thema waarmee de website is opgebouwd zijn er vele opties mogelijk. Maar welk onderdeel past nu het beste bij het vormgeven van een lijst? Ik heb allerlei mogelijke opties uitgeprobeerd. Het moet er als lijst uitzien maar ook niet al te veel werk lees: handelingen hoeven te verrichten als ik hem aan wil passen omdat er nieuwe optredens zijn bijgekomen. Telkens met een bepaalde mogelijkheid een stukje speellijst maken en dan kijken hoe het eruit ziet. Gelukkig hoefde ik nog niet de speellijst met de horizontale rijen aan te passen. Ik heb hiervoor een speciale proefpagina in het leven geroepen. Dan kan je zonder gevaar dat je de oude vormgeving in de war schopt dingen uitproberen. Maar geen van de wat apartere inhoudselementen voldeed.

Nieuwe vormgeving

Toch is het gelukt om een nieuwe vormgeving te verzinnen die wel naar mijn zin is, een lijstvorm heeft en makkelijk aanpasbaar is. Die nieuwe vormgeving kun je hier bewonderen (klik hier) Ik heb nu voor iedere maand apart een lijst gemaakt. Met de indelingselementen en inhoudselement tekstvak. Eerst wilde ik indelingselementen van 1/3 gebruiken zodat er 3 maanden naast elkaar zichtbaar zouden zijn. Zeg maar een heel kwartaal. Echter hierdoor kwam de tekst van sommige wat langere plaatsnamen in het gedrang. Daarom heb ik gekozen voor 1/2 indelingselement.  De pagina wordt dan in twee delen gesplitst. In het element plaats je dan weer een inhoudselement. In dit geval een tekstvak. Binnen het tekstvak kan ik weer een foto plaatsen met een de aankondiging van datum, tijd, voorstelling en locatie. Gelukkig kan ik heel gemakkelijk van zo’n tekstvak een sjabloon maken dat ik telkens weer opnieuw gebruiken kan. Rest mij nu nog alleen om van iedere voorstelling weer een nieuwe sjabloon te maken. Zoals ik dat ook had voor de oude vormgeving.

Met de nieuwe vormgeving heb je nu heel overzichtelijk een lijst van waar en wanneer ik te zien ben. Voorheen gaf ik met een blauw kader aan of een optreden openbaar was. Dat gaat met het nieuwe uiterlijk niet meer. Ik heb er voor gekozen om de tekst van het item in zwart weer te geven. Dat staat ook bovenaan de pagina met de speelagenda ook wel speellijst genoemd.

Is een maand geweest dan schuif ik nu heel eenvoudig de maand naar de onderzijde van de pagina en komt de volgende maand naar voren.